Darmtherapie

De darm wordt beschouwd als een spijsverteringsbuis die als taak heeft te zorgen voor de opname van voedsel en de uitscheiding van de onverteerbare voedselresten. Maar de darm doet veel meer dan dat. Het is een uiterst complex orgaan. 

Darmtherapie

Tegenwoordig is bekend dat niet alle bacteriën slecht zijn, in tegendeel zelfs. De darmbacteriën, ook wel microben genoemd, worden als werkbijen beschouwd, die veel belangrijke taken hebben. Zoals voedsel verteren en ervoor zorgen dat ons darmslijmvlies ongeschonden blijft, het verdringen van schadelijke bacteriën en het immuunsysteem leren onderscheid te maken tussen vriend en vijand. Sinds de komst van de antibiotica is er veel veranderd in de darmen. Antibiotica is heel goed tegen slechte bacteriën, maar tast ook de goede aan waardoor de balans wordt verstoord. 

Bij een ontlastingsonderzoek wordt er gekeken naar de kwantiteit en kwaliteit van de darmmicrobiota/-flora, de slijmvliesimmuniteit, ontstekingen en de aanwezigheid van een mogelijk voedingsallergie. Hiermee kunnen veel oorzaken van klachten worden opgespoord. Denk aan het prikkelbare darmsyndroom, voedingsintoleranties, hormonale disbalansen, chronische vermoeidheid, pijnklachten en concentratiestoornissen.

Silva Praktijk werkt samen met het laboratorium van RP Analytic voor een ontlastingsonderzoek. RP Analytic is het laboratorium waar faeces-, bloed-, urine- en speekselanalyses uitgevoerd worden op het gebied van microbiologie, immunologie, endocrinologie en biochemie.