Behandelingen & Therapieën

Bij natuurgeneeskunde wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Bij de behandeling gaat het om de gehele mens.  Voor de natuurgeneeskundige is iedere patiënt uniek en wordt dus individueel benaderd. Een natuurgeneeskundige richt zich op het herstel van gezondheid. Gezondheid is namelijk meer dan afwezigheid van ziekte en klachten. Gezondheid is evenwicht en harmonie in het gehele leven en in de volledige persoon. Natuurgeneeskundige therapieën kunnen goed samengaan met reguliere behandelingen, ze kunnen elkaar ondersteunen en/of het proces van zelf herstellen versterken.

Aangeboden therapieën die lichaam en geest ondersteunen

Acupunctuur heeft als basis een holistische benadering heeft. Het lichaam en de geest worden als één geheel beschouwd. Acupunctuur heeft als doel de energie of de Qi in het lichaam te herstellen en te behouden. Volgens deze leer ligt de Qi aan de basis van alles wat bestaat.

In het oor worden alle organen van het menselijk lichaam weerspiegeld. Ooracupunctuur of auriculotherapie helpt het lichaam en de geest sterker te maken. Daarbij wordt de weerbaarheid te vergroot en het evenwicht terug gevonden.

Cupping is een techniek die wordt gebruikt met verschillende soorten cups. Hier gebruiken we de techniek voor het effectief verlichten van spanning en pijn in de spieren en in gewrichten.

Guasha ‘Gua’ betekent ‘schrapen’, ‘Sha’ betekent zand of zandkorrels (deeltjes die het lichaam vervuilen). Hiermee wordt bedoeld dat er gestagneerde energie aanwezig is. Als dat zo is kan dat klachten geven aan het lichaam.

De kruidengeneeskunde behoort tot de oudste vorm van natuurgeneeskunde.  Ook de moderne farmacie heeft zijn ontsprong te danken aan de kruidengeneeskunde. De meeste bekende is paracetamol, die zijn werking heeft te danken aan een stof die in de barst van de wilg voorkomt.

Bij aromatherapie wordt gewerkt met geuren van etherische oliën, die gemaakt zijn van kruiden, bloemen en andere plantendelen. De geuren hebben een werking op het onderbewuste en op het in evenwicht brengen van het zenuwstelsel.

De darm wordt beschouwd als een spijsverteringsbuis die als taak heeft te zorgen voor de opname van voedsel en de uitscheiding van de onverteerbare voedselresten. Maar de darm doet veel meer dan dat. Het is een uiterst complex orgaan.

Bij een voetreflex behandeling wordt gebruik gemaakt van drukpunten en reflexzones onder de voeten. Al onze organen en lichaamsdelen zijn onder op de voeten terug te vinden. Door stimulatie van de punten kan het lichaam worden ondersteund en geef je aan welke zaken opgelost moeten worden.

De Scenar is een effectieve pijnbestrijder, die beweeglijkheid van gewrichten vergroot. Het heeft een helende energie bevorderende werking en het kan het herstelproces versnellen.

De orthomoleculaire voedingsleer bevordert de gezondheid door de lichaamscellen te voorzien van optimale hoeveelheden van alle vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen. .