Acupunctuur

Acupunctuur is een Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die al duizend jaren bestaat en als basis een holistische benadering van het lichaam heeft. Het lichaam en de geest worden dus als één geheel beschouwd. Acupunctuur heeft als doel de energie of de Qi in het lichaam te herstellen en te behouden. Volgens deze leer ligt de Qi aan de basis van alles dat bestaat. Qi is energie die zich tegelijk op het fysieke en mentale en spirituele niveau manifesteert.

Acupunctuur

Bij een acupunctuur behandeling worden er zeer kleine, dunne naalden gebruikt op de acupunctuurpunten van de meridianen. Meridianen worden gezien als een energetische systeem die werkt als een soort netwerk die verbinding maakt met de organen en de
buitenwereld. Elke meridiaan heeft zijn eigen Qi dynamiek.

Bij het stellen van een diagnose wordt het yin- yang principe, de 5 elementen en de Qi dynamiek van de meridianen in kaart gebracht, die dienen als hulp voor een diagnose om een behandelplan te formuleren en een effectieve therapie toe te passen.

Yin en yang zijn elkaars tegenovergestelde en vullen elkaar aan. Er bestaat geen puur yin en geen puur yang. Yin bevat als kern yang en yang bevat als kern yin.Yin staat voor rust, passief, donker, vrouwelijk, zacht en negatief. Yang staat voor beweging, actief, licht, mannelijk, hard en positief.

De 5 elementen corresponderen met o.a. de seizoenen, kleuren, geluiden, geuren, emoties,
smaken, weefsels, zintuigen en klimaten. 

Acupunctuur kan o.a. ondersteunen bij:
– Hoofdpijn en migraine
– Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
– Rugpijn
– Bij reuma, artrose en artritis
– Schouder- en nekpijn
– Spier- en gewrichtspijn

De behandelaar is in bezit van een diploma tot acupuncturist, heeft een diploma voor algemene medische kennis en is aangesloten bij beroepsverenigingen NVVT, VBAG en RBCZ.